
Bundmaling
Når båden ligger i vandet, kan der sætte sig mikroorganismer på overfladen af skroget. Dette kan med tiden medfører algevækst, muslingeskaller, søgræs, rurer og slim. Et overbegroet skrog kan få alvorlige skader, og derfor anbefaler vi hos Njord at man beskytter med en professionel bundmaling – især hvis båden skal ligge i vandet i en længere periode.
Med den rette bundmaling kan du derudover gøre din båd hurtigere hvilket gør at du reducerer udgifterne til brændstof.
Når du skal til at vælge bundmaling, skal du være opmærksom på, at der findes mange forskellige slags bundmaling. Oftest skelnes der mellem 4 forskellige slags:
Selvpolerende / Eroderende
Selvpolerende/Eroderende er en let porøs bundmaling der bruges, når båden er i vandet. Her opløses bindingsmidlet i bundmalingen langsomt, hvilket gør at overfladen hele tiden har friske aktivstoffer. Man bruger den selvpolerende til langsomtgående fartøjer, der sejler under 15 knob.
Lang de fleste typer, som anvendes i dag, er selvpolerende. Der skal derfor med jævnt mellemrum påføres ny lag – typisk én gang om året.
Traditionel / Blød
Traditionel- eller blød bundmaling, som den også bliver kaldt – bliver hovedsageligt brugt på gamle træbåde og kuttere, der sejler dagligt. Denne type er typisk billigere, men kræver derimod isolerende primer, der skal påføres inden påføringen af bundmaling.
Hård
Hård bundmaling er også en selvpolerende, som beskytter effektivt mod begroning og giver højere fart gennem vandet. Derfor ser man for eksempel mange kapsejlere bruge den type, da det er muligt for dem at vandslibe bunden i løbet af sæsonen. Den hårde er beregnet til både, som sejler hurtigere end 15 knob.
Tyndfilms
Tyndfilms er en ekstra stærk bundmaling, der giver en meget hård og superglat overflade med minimal friktion. Både der tilføres tyndfilms tåler højere hastigheder, som racerbåde og regattasejlbåde af glasfiber, træ og stål. Tyndfilms bundmaling giver bedre fart og beskyttelse hele sæsonen.
Professionel pleje af båd
Selvom der findes mange forskellige typer af bundmaling, og er en af de ting, som mange måske vælger at klare selv, så er det altid en god ide, at søge professionel hjælp eller service for at sikre sig, at man bruger den rigtig bundmaling til bådens behov. Hos Njord Portal kan du finde den rette professionel bådpleje til din båds behov. Blandt andet finder du et udvalg af servicevirksomheder, som specialiserer sig indenfor bådpleje.
Rengøring af båd
Hos servicevirksomheder, der specialiserer sig indenfor bådpleje, tilbyder de ofte mange forskellige services. Rengøring af båd er en af disse services, og er en god måde enten at starte eller afslutte en bådsæson.
Kan jeg selv fjerne bundmalingen på min båd?
Hvis man påfører ny bundmaling sæson efter sæson, ender din båd med at have et tykt lag. Her får du nogle gode tip til hvordan du selv kan fjerne bundmalingen.
Ønsker du at fjerne alt bundmalingen helt ind til primeren, så anbefaler vi at du bruger bruger et specielt vakuumskrabejern, der sammenlignet med slibemaskiner er hurtigere og mere effektivt. Ifølge loven skal vakuumskrabejern tilkobles en støvsuger, således at bundmaling og primeren opsamles. Vælger du at bruge et vakuumskrabejern, så kræver det en efterbehandling med slibemaskine. Excentersliberen er den mest anvendelige, da den i forhold til eksempelvis en rystepudser kan anvendes på krumme flader, mens den efterlader en pænere overflade sammenlignet med en rotationssliber.
Desuden anbefales det, at der påføres vinyl primer før du kommer bundmaling på, da primeren lægger en meget vandtæt grunding, der sørger for at lukke vandet ude. Glasfiberbåde påføres 4-lag primer inden båden bundmales, og til stål- og træskrog anbefales 5-lag primer og til aluminiumsbåde 6-lag primer.
Nye regler
Der er flere regler vedrørende bundmaling som man skal følge for at skåne vores natur og farvande,- Læs mere om dette her: https://mst.dk/kemi/biocider/saerligt-for-borgere-om-biocider/bundmaling-til-fritidsbaade/